Heel veel rijden

Een crossmotor zit toch iets anders dan de 33 jaar oude maar oh zo comfortabele CB750C waar ik normaal op rijd dus even omschakelen is het zeker. De eerste drie dagen van de challenge rijden we gemiddeld zo’n 800 kilometer per dag; ik heb het bange vermoeden dat de werkelijke uitdaging niet zo zeer in de Sahara ligt dan wel in ‘vertrouwd’ Europa. Eenmaal daar doorheen rest slechts lol maken in de zandbak.

Meer dan 7000 kilometer op een oude motor van 500 euro, is dat überhaupt te doen? Dat was een van de eerste vragen die bij mij opkwam toen ik erover nadacht om Amsterdam – Dakar te gaan doen. “Amsterdam Dakar Challenge motor” typte ik in op Google. Immers, Google weet alles – tenminste, dat is de algemene opinie – dus wellicht krijg ik ook antwoord op mijn vragen. Een van de eerste hits bracht mij bij een blog van een team genaamd ‘Brikkels’. 15 minuten later was ik verkocht.. Twee gasten van mijn leeftijd die op de motor in 2012 dit avontuur zijn aangegaan en ook weer zijn teruggekomen; what does one need to know more? Falende kickstarters, dolgedraaide schroefdraad in de cilinderkop, afgebroken standaarden, ik teken ervoor. De Brikkels hebben een leuke site gericht op de beginnende motorrijder maar ook voor mij met >5 jaar rijervaring vermakelijk en informatief. Via het contactformulier contact gezocht en binnen no-time had ik reactie van Hugo, een der Dakargangers. Veel gemaild en een keer afgesproken in – zoals dat heet – real life. Zeer nuttige tips en adviezen mogen ontvangen en mijn enthousiasme werd alleen maar meer aangewakkerd.

Voorbereiden is meer dan alleen spullen aanschaffen en gaan. Klaarmaken van de motor, regelen van het papierwerk, inwinnen van advies, zoeken naar sponsoren, het hoort er allemaal bij. Echter, het stimuleert ook. Iedere nieuwe inschrijving op de nieuwsbrief, iedere donatie of sponsoring van welke omvang dan ook, het geeft een gevoel van ‘Ik ga dit echt doen en anderen geloven in mij.’ Een mailtje van ‘leuk dat je dit gaat doen, welke kleur bril wil je’ geeft weer een enorme boost. Geweldig om te merken dat mensen om mij heen zo geïnteresseerd zijn en mij steunen in mijn avontuur – hoe waaghalzend sommigen het ook vinden. Ik word enthousiast van deze challenge en ik hoop dat jullie dat inmiddels ook een beetje zijn!

2 reacties op “Heel veel rijden

  1. Hi, een challenge? Nee, een hyper-challenge, op z’n minst. Zou je toch niet liever een chess-challenge doen? Een grootse uitdaging, je grijpt hem nu je de kans hebt. Geweldig, maar om eerlijk te zijn, ik zal heel blij zijn als je weer heelhuids terug bent! Gebruik de resterende tijd om je 300% voor te bereiden, tot op het kleinste detail, verrassingen komen toch wel. 1000x succes, ik wacht in spanning je volgende blog af. En niet even doorrijden naar Australië hè? Dan heb je heel wat meer sponsors nodig!

  2. Nogmaals veel succes !
    De XR moet het volgens mij goed aan kunnen, mits je hem rustig behandeld.
    Misschien preventief nog wiellagers vervangen ?
    Dit soort ervaringen zal je wel lang bij blijven.

Reacties zijn gesloten.