De veiling

Eenmaal veilig aangekomen in Banjul, Gambia worden de Challenge voertuigen geveild. Nou kan ik hier zelf verslag van doen maar toevallig aanwezig Media, Informatie en Communicatie studente Jackie Oomen kan dat vele malen beter; vandaar dat ik hieronder haar artikel plaats.

23 februari 2014, Gambia, Kololi – Gambiaanse autoliefhebbers verzamelden zich vanmorgen bij het voetbalstadion van Banjul. Om 11:00 uur ging de autoveiling van de Amsterdam Dakar challenge van start, waarvan de opbrengst naar Solar Project Gambia gaat. Nadat de chauffeurs woensdag de officiële finish bereikt hadden in Dakar vervolgden ze hun tocht naar Gambia waar vandaag de autoveiling plaatsvond. Dit omdat het in Senegal niet mogelijk is om de auto’s te verkopen, vanwege de strenge regels die ze daar hanteren.

Hoewel de bevolking van Gambia lang niet altijd op tijd is bij afspraken, stonden er voor elf uur al tientallen Gambiaanse mannen te wachten om te gaan bieden op de auto’s. Ook Gambiaanse kinderen wisten deze plek te vinden, waar ze met blikjes frisdrank langs de menigte gingen. Een jongen van een jaar of acht stapt op een van de mannen af met een afwasbak vol met frisdrank op zijn hoofd en vraagt of hij een blikje van hem wil kopen. Na een aantal keer ”no, thank you” te zeggen geeft de jongen het op.

Wanneer de eerste auto wordt voorgereden voor de verkoop, verschijnen er grote glimlachen op de geïnteresseerden. In de schaduw voor het stadion verzamelen zich ruim veertig bieders die de auto vol interesse bekijken. Voor de deelnemers die hun auto gaan verkopen zijn er stoelen neergezet. Zo kunnen ze in de schaduw meekijken naar de verkoop van hun auto’s en tevens verblijfplaats van de afgelopen drie weken. Siem Oostendorp (35), één van de deelnemers, vindt het lastig om zijn auto naar een ander te zien gaan. ”Het is toch een beetje je schatje geworden de afgelopen weken. Je hebt zoveel met de auto meegemaakt”, zegt hij. Een andere deelnemer, Justian Knobbout (25), vult hem aan en vertelt met volle teugen over de barre tocht van 7000 kilometer. ”We hebben de zwaarste zandstorm van de afgelopen 10 jaar in Mauritanië meegemaakt, moesten elkaars auto’s uit het zand trekken en hebben kamelenvlees geroosterd tijdens de zandstorm.” Justian was als enige op de motor en kon dus niet onderling wisselen tijdens het rijden. ”Dit was best zwaar en soms was ik het even goed zat, maar het is een geweldige ervaring”, zegt Justian.

Wanneer de veilingmeester de prijzen begint te roepen door een megafoon wordt al snel duidelijk dat de bieders op gang moeten komen. De eerste auto gaat voor omgerekend 610 euro weg. Na een aantal auto’s loopt de prijs op. Mercedes, Nissan, Daihatsu; ze komen allemaal langs tijdens de veiling. De zilveren Nissan Terrano wordt voorgereden en alle bieders staan gelijk weer op scherp. De Nederlandse organisator, die zelf een huis heeft in Gambia, weet de prijs omhoog te krijgen door zelf mee te bieden op de auto. Wanneer alle Afrikanen zijn afgehaakt, doet hij er nog een aantal duizend Dalasi (GMD) bij op. Voor ruim 3000 euro neemt hij de auto mee naar zijn huis in Gambia.

De deelnemers van de Amsterdam-Dakar Challenge zijn blij met het eindresultaat. ”We hebben ons doel bereikt. Het was een ongelofelijk avontuur en we hebben ook een goed potje opgehaald voor het goede doel”, zegt Siem. Met de veiling hebben de mannen, en de enige vrouwelijke deelneemster voor ruim 22.000 euro opgehaald voor het goede doel. Solar Project Gambia gaat van dit geld zonnepanelen plaatsen in gebieden in Gambia, waar op dit moment nog geen voorzieningen als elektriciteit en internet zijn.

2 reacties op “De veiling

  1. Jacky heeft inderdaad een heel leuk verslag geschreven. Alle voertuigen hebben een prachtig bedrag opgeleverd voor het goede doel maar het zal zeker even slikken zijn geweest als de teams hun trouwe voertuigen in andere handen moesten geven, maar dat alles voor het goede doel! Ik heb veel respect voor ieders inzet en voor de geweldige teamgeest!

  2. Onze reactie hadden we helaas niet direct weergegeven na het verslag van
    “Jacky”. Maar nu alsnog, ook al spraken we eerder onze bewondering uit over hetgeen elke deelnemer op zich en jij in het bijzonder aan prestatie hebt geleverd. Het nu afsluitend verslag en de voorbereidingen voor de thuisreis geven toch ook wel een beeld en indruk over ieders conclusie: Geweldig genoten en een onvergetelijk mooi avontuur. Een heel goeie thuisreis en tot ziens op (onze) Hollandse bodem!

Reacties zijn gesloten.